Három érdekesség 1848 március 15-ről

Nemzeti ünnepünkön 1848 márciusának magyar hőseiről és forradalmárairól emlékezünk meg, miközben ünnepségeinken rendszerint kiemeljük és felsoroljuk céljaikat: egy önrendelkező, modern, haladó és szabad Magyarországról, mely túllép a feudalizmus és az idegen elnyomás béklyóin. Ugyanakkor annak a bizonyos forradalmi napnak 1848 márciusában voltak érdekességei is. Blogunk most ezek közül emel ki hármat.

1848marcius_tizenot.jpg

Forrás: www.mult-kor.hu

Az érdekességeket a forradalmi eseményekhez társítva pártatlanul soroljuk fel, hozzátéve: a március 15-ről szóló Petőfi-film, mely éppen a hazai mozikban tekinthető meg Most vagy soha! címmel (elfogulatlan kritika olvasható róla itt), tartalmazza ezeket a sajátosságokat.

1. Egy majdnem tragikus baleset március 15 reggelén

Aznap, 1848 március tizenötödikének reggelén Petőfi Sándor és Vasvári Pár már nagyon korán, 6 órakor találkoztak egymással mégpedig barátjuk, Jókai Mór lakásán. A szokatlan időpontban a Bécsből érkező forradalmi hírekről beszélgettek mégpedig szenvedélyesen. A császár-városban zajló események arra ösztönözték ugyanis őket, hogy aznapra időzítsék napok óta tervezett nagy-gyűlésüket. A szót főleg Vasvári vitte, aki éppen Petőfi séta-botjával a kezében hadonászott lelkesen, amikor a bottal egyet lendítve kirepült abból egy kisebb tőr, mégpedig éppen alig elkerülve Petőfi arcát. (Az ifjú költő a botjában egy kis tőrt tartott, nem ritka módon akkoriban.) A falba csapódó, hegyes és éles késben jelet láttak: a forradalom haladéktalan megindításának jelét. Jókaitól hát egyenesen a Fillinger-kávéházba, törzshelyükre siettek, melyet ők egyszerűen csak Pilvaxnak hívtak tulajdonosáról. (Pilwax Károly 1842-ben vette meg az épületet, amely 1842-ig Cafe Renessaince nevet viselte. Az épületet a forradalom idején Fillinger János bérelte.)

2. Esett az eső egész nap

A forradalom napja kapcsán néha elhangzik, hogy bizony esős idő jellemezte 1848 március tizenötödikét, melyről még Petőfi is írt, híres naplójában: " ... Szakadt az eső, amint az utcára léptünk, s ez egész késő estig tartott, de a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el. Az orvosoktól a mérnökökhöz, majd a jogászokhoz vonult a számban és lelkesedésben egyaránt percenként növekedő sereg. ...". A forradalmi események a Pilvax Kávéház után tehát az Egyetemnél majd a Landerer-Heckenast nyomdánál folytatódtak. Ezt követően azonban mindenki hazatért és csak délután 3-kor gyűltek össze újra a Nemzeti Múzeumnál. Itt Petőfi nem szavalta el a Nemzeti Dalt csupán rövid lelkesítő beszédet mondott a lépcsősor bal oldali párkányán állva. Következett a Pesti Városháza, végül a Helytartótanács (Úri utca 53.), mely helyszíneken átadták követeléseiket. Ahogyan Petőfi fogalmazott: "... a nagyméltóságú helytartó tanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, s öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett."

3. Táncsics végigaludta a forradalmat

Március 15 kapcsán mindig elhangzik, hogy a forradalmi tömeg a Helytartótanácstól Budára vonult a hajóhídon keresztül (a Lánchidat ekkor még nem lehetett használni), ám az már ritkán olvasható, hogy a jobbágyból lett író Táncsicsot kiszabadítása után nem tudták magához téríteni olyan mélyen aludt el a menekítésére használt kocsin (és utána szállásán). A tömeg a Vörösmarty térig kísérte hintóját (melyet egyébként ők maguk húztak), ahol aztán Hauer József fogadós kínált neki szobát és szállást. Itt Táncsics ágyba feküdt, ahonnan még este sem tudták kiszedni, hogy átkísérjék a Nemzeti Színházba (ahol a Bánk Bán utána  tömeg követelte megjelenését). Itt egyébként már Jókaié volt a főszerep, aki az előadás után bejelentette a forradalom győzelmét! Bár a legfontosabb események aznap Pozsonyban (és az utána következő napon Bécsben) zajlottak - ahol Kossuthék elfogadtatták követeléseiket az Államtanáccsal és a császárral - a pesti forradalom hősies alakjait örökre megőrzi a magyar történelmi emlékezet.   

csik.jpg

Ha érdekesnek találtad cikkünket, ezeket is ajánljuk figyelmedbe: A reformációs és Luther, A sötét XIV. század, A normandiai partraszállásA lengyel-magyar barátság történetePestis, Spanyolnátha, Ebola és a COVID, Diktatúrák a két világháború között, Mitől demokrácia egy demokrácia?

logo_monakhosz.jpg

2024.03.15.13:09